Jan Letzel v Brně

Poznámka k náhrobku Kláry Květoňové na Ústředním hřbitově v Brně , který je atribuován architektu Janu Letzelovi.

Klára Květoňová rozená Štibralová, na jejímž hrobě náhrobek od Jana Letzela stojí, byla první manželkou Františka Květoně, který byl profesorem na Obchodní akademii v Brně. Klára zemřela v roce 1910, nedlouho po porodu syna Miroslava. František pak v době Světové války vstoupil do Československých legií. Spojitost s Janem Letzelem je i nadále nejasná. Nabízí se však jedna relativně schůdná hypotéza.
V Brně totiž tou dobou žije Marie Součková rozená Letzel, architektova sestra a manželka profesora Stanislava Součka toho času přednášejícího na II. českém gymnáziu v Brně. V Brně se též měla kolem roku 1907 zdržovat matka Jana Letzela Valburga. Je tudíž možné, že došlo ke kontaktu Františka nebo Kláry Květoňových a Marie či Stanislava Součkových. Předrepublikoá slovanská kulturní elita nebyla v tehdejším Brně nijak široká a pravděpodobnost podobného kontaktu je tím pádem značná. Důsledkem toho mohlo být, že po předčasné smrti Kláry Květoňové byl skrz Marii Součkovou osloven s návrhem pomníku její bratr Jan. Žel jde prozatím pouze o pracovní hypotézu, kterou není možné podepřít žádnými relevantními prameny.
Celý případ má však ještě lehce absurdní epilog. Marie Sočková, která byla ženou významného bohemisty a sestra architekta Jana Letzela, který tak napínal síly k propagaci Československé republiky, byla v roce 1945 odsunuta z Brna jako Němka.

Díky JUDr. Illnerovi, Mgr. Czajkowskemu a p. Holému


Posted in O umění by with comments disabled.